Στην ομάδα αυτοβοήθειας ανάσανα

  • font size decrease font size decrease font size increase font size increase font size
  • Print
  • Το Email σου
 Πάλεψα για πολλά χρόνια με την ασθένειά μου, στην αρχή μόνη και μετά με τη βοήθεια γιατρών. Εφτά χρόνια μετά την έναρξη της φαρμακευτικής μου αγωγής, που είναι πλέον τακτική και καθημερινή, μιλώντας με κάποια γνωστή που έτυχε να έχει το ίδιο πρόβλημα με μένα, για πρώτη φορά αναρωτήθηκα: άραγε υπάρχουν ομάδες βοήθειας γι' αυτή την ασθένεια;

 

 Έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα το "ΜΑΖΙ". Δεν ήξερα τι να περιμένω. Φοβόμουν ότι μπορεί να ήταν κάτι "περίεργο" και έξω από μένα, αλλά παρόλ' αυτά πήρα τηλεφωνικά πληροφορίες και ξεκίνησα να πάω στην πρώτη συνάντηση. Γνώρισα ανθρώπους απλούς, καθημερινούς, τους οποίους συμπάθησα από την πρώτη στιγμή. Και από την πρώτη στιγμή ανάσανα. Η πάλη μου με το προσωπικό μου στίγμα, το οποίο κουβαλούσα αδιαμαρτύρητα για χρόνια, σύντομα εξαφανίστηκε. Από τότε πηγαίνω σχεδόν κάθε βδομάδα. Αν δεν πάω, κάτι μου λείπει. Είναι λυτρωτικό να μπορείς να μιλήσεις για το πρόβλημά σου με ανθρώπους που έχουν παρόμοια προβλήματα γιατί δεν χρειάζεται να εξηγήσεις από την αρχή την “αλφαβήτα” της κατάθλιψης. Επιπλέον, όσο και να εξηγήσεις αυτό που περνάς σε ανθρώπους που δεν το έχουν βιώσει, δεν μπορούν να το νιώσουν σε όλο το βάθος και την έκτασή του. Η ομάδα αυτοβοήθειας σου δίνει τα εργαλεία να καταπολεμήσεις το στίγμα του ασθενή και να δώσεις και να πάρεις αλληλεγγύη, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας στις μέρες μας, και αποδεικνύεται εξαιρετικά σημαντικό, ιδιαίτερα στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

 

Αναστασία, 39 ετών, Θεσσαλονίκη

 

* Η Αναστασία είναι μέλος της ομάδας αυτοβοήθειας της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης “ΜΑΖΙ” στη Θεσσαλονίκη.

 

Βαθμολόγησε αυτό το άρθρο
(0 votes)

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.Τονίζεται πως η σελίδα σε καμία περίπτωση ΔΕΝ παρέχει κλινικές υπηρεσίες (ψυχιατρικές, φαρμακευτικές ή ψυχοθεραπευτικές) και ΔΕΝ τις υποκαθιστά με οποιονδήποτε τρόπο. Σας συνιστούμε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον ειδικό με τον οποίο συνεργάζεστε πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή οδηγία που ενδεχομένως διαβάσατε στις στα άρθρα. Γενικότερα, σας συνιστούμε να ζητάτε πάντοτε την συνδρομή ειδικού επαγγελματία ψυχικής υγείας πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση που αφορά είτε την δική σας θεραπεία είτε την θεραπεία άλλων.

Κύλιση στην Αρχή